Uw handen beschermen

Uw handen beschermen: De basis.

Het uiteindelijke doel van veiligheidsartikelen is het voorkomen van blessuren en verwondingen. De handen zijn meestal het eerste deel van het lichaam die risico lopen, daarom is het belangrijk dat dit deze lichaamsdelen prioriteit krijgen bij werknemers en werkgevers!

Maar waar beginnen we? In dit artikel zal ik een aantal basis tips geven die geïmplementeerd zouden moeten worden in elk PBM veiligheidsplan.

Gevaren op de werkvloer

De eerste stap die u moet nemen is het doen van een risico analyse. Met deze analyse brengt u de gevaren in kaart die kunnen optreden bij bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde machines en/of gereedschappen. Zodra enkele risico gevallen zijn geïdentificeerd kunt u bepaalde maatregelen nemen om deze risico’s weg te nemen. U kunt denken aan:

  • Het gebruik van de machines veranderen.
  • Plaats veiligheidskappen over bewegende delen waar de handen tussen kunnen gaan.
  • Isoleer gevaren
  • Kijk voor substituten die gevaren kunnen voorkomen.

Handbescherming door het dragen van werkhandschoenen

Het is mogelijk om bepaalde gevaren op de werkvloer te reduceren en andere zelfs helemaal weg te nemen, maar er zullen altijd enkele gevaren overblijven. Deze gevaren kunt u dan weer reduceren door gebruik te maken van persoonlijke beschermmiddelen.

Werkhandschoenen zijn hierbij de eerste linie van verdediging tegen blessures en verwondingen. Het is daarom van belang dat zorgvuldig de juiste werkhandschoenen worden geselecteerd. Het onjuist selecteren van de handschoenen kan resulteren in gevaarlijke situaties voor werknemers en dit wilt u natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Een goed voorbeeld van zo’n situatie is waarbij de werkhandschoen bestand is tegen elektriciteit maar niet tegen hitte. Nu zou het geval kunnen zijn dat er bij kortsluiting veel hitte vrijkomt en dat de handschoenen niet in staat zijn dit gevaar op te vangen en er brandverwondingen worden veroorzaakt door dit gevaar.

  • Werkhandschoenen zijn in principe onderverdeeld in vier soorten, namelijk:
  • Normale handschoenen.
  • Handschoenen met coating.
  • Werkhandschoenen bestand tegen vloeistoffen/chemicaliën.
  • Geïsoleerde werkhandschoenen.

Train werknemers en maak ze bewust

Wanneer de gevaren op de werkplek zijn geïdentificeerd en de juiste handschoenen geselecteerd zijn moeten de werknemers geattendeerd worden op de gevaren, zodat ze zich hier bewust van zijn. Wanneer ze zich bewust zijn van de gevaren moeten ze worden getraind worden in het gebruik van de persoonlijke beschermmiddelen zodat de gevaren gereduceerd kunnen worden tot een acceptabel minimum.

 

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by WooThemes

Loading...

Download Hier 10.000 Bouwtekeningen Voor De Echte Doe-Het-Zelver! >>Klik Hier<<